23 Ocak 2015 Cuma

Elektronik Devre Tasarım Programı : Fritzing

Uzunca bir aradan sonra yazılarımı yazmaya devam ediyorum. Yazımda size Fritzing adlı elektronik devre tasarım programını anlatacağım. Öncelikle şunu söylemeliyim ki tanıtacağım program ücretsiz ve açık kaynak kodlu bir programdır.

Şimdi programı detaylıca incelemeye başlayalım. Program amatör seviyesinde bir program. Kimse binlerce dolarlık programlarla aynı profesyonelliği beklememeli. Programın belkide en önemli özelliği yaptığınız elektonik çizimi breadboard ve baskı devre sekmesiyle eşlemesi. Örnek verecek olursak aşağıda kurduğum basit bir LED devresinin bütün elemanları PCB ve baskı devre sekmesine de ekleniyor ve kılavuz çizgileriyle size nasıl tasarım yapılacağına dair bilgi veriyor.




İkinci büyük özelliği kütüphanesindeki elemanların fazlalığı. Arduino gibi programlama kartlarını ve diğer bütün elemanları bulabileceksiniz. Bu zamana kadar ki incelememde hiçbir eksik eleman görmedim. Ayrıca elemanlar giriş, çıkış gibi kategorilere ayrılmış. Bu özellikte kütüphanedeki karışıklığı ortadan kaldırıyor.

Şimdi de gözüme çarpan tek kusurunu söylemek istiyorum. Programda eleman araması yaptığınızda arama çok uzun sürüyor. Açıklamak gerekiyorsa ISIS programında RES yazınca direnci karşımızda görüyoruz. Bu programda ise RES yazınca bütün aramanın bitmesini bekliyorsunuz. Arama sonucunda direnci bulabiliyorsunuz. Ancak birçok gereksiz elemanda karşınıza çıkıyor. Keşke arama sistemini görsel değilde metinsel yapsaydılar. Çünkü görsellerin teker teker yüklenmesi programa zaman kaybettiriyor. Bu da daha kullanıcının daha yavaş çalışmasına neden oluyor.

Sonuç olarak değerlendirirsek program ücretli programlar kadar seri ve sade olmasada yine basit devreler için işe yarayabilir. Şema kısmının breadboardla eşlenmesi güzel ancak baskı devrede aynı performansı gösteremiyor. Elemanları bir yerden bir yere taşımak çok zor programa alışmanız gerekiyor. Bu yüzden baskı devre konusunda bu programdan çok yüksek performans beklememek lazım. Ancak diğer özellikleri çok güzel. Bilgisayarınızın bir köşesinde bulunmasını öneriyorum.

Fritzing Web Sayfası :  http://fritzing.org/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder