20 Nisan 2015 Pazartesi

İnsansız Hava Araçlarının Bugünü ve Geleceği

Birkaç sene önce insanlara yabancı gelen ancak günümüzde insanların büyük kısmının bildiği drone'ların bugün ve gelecekteki işlevlerini anlatacağım bir yazı yazmak istedim.
İHA'ların birkaç sene öncesine kadar askeri birimlerde kullanıldığını biliyorduk. Hatta bir Amerikan İHA'sı uzaylı olarak zannedilip günlerce haber bültenlerinde tartışılmıştı. Ancak günümüzde askeri kurumların haricinde kişiler bireysel ihtiyaçlarını karşılamak içinde kullanıyor. Ancak bu işin amatör kısmı birde bu işi ciddiye alanlar var.

Bu işi ciddiye alan Amazon firmasıyla başlamak isterim. Amazon bilindiği üzere bir online alışveriş sitesi. Amazon satılan ürünlerin nakliyesini kolaylaştırmak için İHA'ları kullanmaya başlayacak. Bu sayede ürünler elinize daha hızlı ulaşacak. Satılan ürünlerin büyük çoğunluğunun da İHA'ların taşıyabileceği ağırlıkta olduğunu düşünürsek maddi kazancında azımsanmayacak bir miktar olacağını söyleyebiliriz.


Bir başka önemli kullanım şeklini Popular Science dergisinde okudum. Bu sistem rahatlıktan daha fazlasını bize sunuyor. Bilindiği üzere kalp krizi geçiren bir kişiye mümkün oldukça hızlı müdahale etmek gerekiyor. Ancak ambulansın olay yerine ulaşması çok zaman alan bir durum. Bu nedenle tıp dünyası müdahaleyi hızlandıracak bir sistem arayışına girdi. Bulunan sistem sayesinde üzerinde elektroşok cihazı bulunan bir İHA olay yerine ambulanstan daha hızlı geliyor. Kriz geçiren hastanın yanındaki bir kişiye merkezde bulunan doktor tarafından nasıl müdahale edileceği söyleniyor. Bu sırada ambulans tabi ki yola çıkmış oluyor. Kişi hastaya söylendiği gibi müdahale ediyor ve hastanın ölüm riskini büyük oranda ortadan kaldırıyor. Zaten bu işlemleri yaptıktan sonra ambulansla birlikte gelen sağlık ekibi gereken müdahaleyi yapıp hastayı hasteneye götürüyor.

Şimdi de gelecekte nasıl kullanılabileceklerini düşünelim. Örneğin yaşlı bir insanın ilaçlarını alması gerekiyor. Ancak yaşlılığı nedeniyle eczaneye gidemiyor. Bu durumda İHA'lar devreye giriyor ve Sağlık Bakanlığına bağlı İHA'lar hastaya gerekli ilacı getiriyor. Böylece yaşlılar büyük bir zorluktan kurtuluyor. Bu gibi ihtiyaçları gidermenin yanı sıra birçok bilim alanınada büyük katkısı olacak.

İHA'lar Türkiye'de olmasa da diğer ülkelerde çok değerli aletler. İnsanlar bu aletleri yapıyor ve geliştiriyor. Bu sayede İHA'lar her geçen gün daha verimli çalışıyor. Hatta yabancı ülkelerde İHA yarışları düzenleniyor.

Tabi ki İHA'ların yaygınlaşması için İHA'lara rota belirlenmesi ve kesintisiz iletişim ağı verilmesi gerekiyor. Bu koşulların uygulanmaması durumunda büyük kolaylık sağlayan bu cihaz büyük karmaşalara yol açabilir. Yabancı ülkeler için yorum yapamam ancak bizim İHA'lar için biraz daha zamana ihtiyacımız var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder